Publicitate

Diete de slabit - articole

Recomandari SFATURI si DIETE

Mentinerea greutatii corporale ca strategie de viata

11/08/2010 | » Sfaturi & Diete » Diete de Slabit » Mentinerea greutatii corporale ca strategie de viata
Pentru multi dintre noi (dar, sa fim seriosi, mai degraba pentru multe dintre noi), problemele de greutate sunt un lucru obisnuit si recurent. Statistic vorbind, probabil atat la nivel global cat si la nivel national (exceptand poate cazurile de malnutritie severa si generalizata din tarile subdezvoltate, mai ales din Africa) cazurile de supraponderalitate le depasesc numeric pe cele de subponderalitate. Numarul persoanelor care cauta sfaturi pentru diete de slabit este mult mai mare decat al celor care cauta sfaturi pentru diete de ingrasat, iar internetul, ca si revistele de nutritie si frumusete, sunt intestate de diete de slabire, mai ales diete rapide si eficiente.

De aceea, este relativ legitim sa asociem mentinerea greutatii corporale cu eforturi depuse pentru a pierde in greutate. Desi poate parea o chestiune destul de simpla de genul ma ingras, imi dau seama si actionez imediat pentru mentinerea greutatii, de fapt in ecuatie sunt mult mai multi factori si, evident, mult mai multe elemente necunoscute sau, in cel mai bun caz, imprevizibile. In primul rand, acea luciditate extraordinara care ne-ar face sa ne dam seama imediat ca am luat in greutate este, de cele mai multe ori (daca nu chiar intotdeauna) o himera. Sa fim seriosi, daca lucrurile sta asa, nu ne-am mai ingrasa deloc, pentru ca nu ne-am mai lasa dusi de val si ne-am stapani poftele culinare sau lenea extraordinara de-a face miscare in mod sistematic. In viata reala, nu in scenarii idealiste, suntem de multe ori prea ocupate, prea stresate sau pur si simplu prea prinse in alt soi de activitati sau preocupari pentru a ne da seama ca cele x kilograme ale noastre s-au transformat de ceva timp in x + 5!

De aceea, pentru mentinerea greutatii la un nivel acceptabil (o variatie de 1 kilogram in plus sau in minus este o marja de eroare potrivita) este necesar sa avem repere obiective. Si ce reper mai bun decat cantarul? Cu alte cuvinte, am stabilit: ne cantarim periodic, ca un prim pas in orice strategie de mentinere a greutatii. Dar ce urmeaza dupa? Ei bine, sa spunem ca am constatat o variatie mai mare. In acest caz, trebuie sa fim pregatite psihic (nu este o gluma; aproape totul tine de dispozitia mentala de a accepta situatia problema si de a actiona pentru rezolvarea ei) sa trecem la actiune. Actiunea, aici, inseamna revizuirea meniului zilnic, eliminarea exceselor si a micilor scapari si intensificarea exercitiilor fizice zilnice (chiar de forma: in loc de 30 de minute de mers pe jos, de azi ma voi plimba cate 45 de minute!).

Elemental esential in mentinerea greutatii corporale este timpul: trebuie sa corectez lucrurile ACUM, nu incepand de maine si nici de lunea viitoare! Daca veti reusi sa evitati lasatul lucrurilor pe mai tarziu, toate vor avea o rezolvare mai simpla. Daca, in schimb, veti alege sa amanati cu cate o zi, o saptamana, o luna, etc. lucrurile vor deveni din ce in ce mai complicate si va veti afunda intr-un cerc vicios foarte puternic, cu efecte distructive.

Iata deci cum mentinerea greutatii corporale poate fi o treaba usoara sau o adevarata corvoada, in functie de temperamentul, obiceiurile si starea de spirit a fiecaruia.


Comentarii   anca

Cu mentinerea greutatii e cel mai greu. Mai ales dupa o cura lunga in care te-ai chinuit foarte mult. Cred ca sportul si exercitiile fizice sunt cheia dar e foarte greu sa te tii de ele. Mai ales daca esti ocupata
10-Nov-2010 - 11:21


Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Comentariu *
  Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol

Security image